Три Спаси у серпні: які є Спаси і коли їх відзначають
Серпень щорічно супроводжується трьома найбільшими християнськими святами – Спасами. 14, 19 і 29 числа віруючі вирушають до церкви, щоб віддати данину Спасителеві: поставити свічку, освятити дари природи, помолитися і попросити у Ісуса Христа миру, здоров’я, добра, а також усвідомити необхідність віри у Всевишнього. Про традиції урочистостей читайте далі.
Перший Спас – Маковій
Проходження (винесення) чесних дерев Животворчого Хреста Господнього, або Медовий Спас відзначають 14 серпня: першого дня Успенського посту. Ця дата в православній традиції ще й пам’ятна – християни вшановують Сім святих мучеників Маковіїв.
Факт від Relax: Це свято в різних краях називають по-різному: Маковей (Маковія), Перший Спас, Спас на воді, Мокрий Спас, Проводи літа, Медове свято, Лакомка, Медолом, Бджолине свято, «Макавей зелена», але суть і традиції скрізь однакові.
Якщо свято випадає на вівторок або четвер, то на столі має бути виключно варена їжа без олії: саме так прийнято харчуватися у ці дні в Успенський пост. А крім того, як і в будь-який подібний період, потрібно уникати м’яса, молочних продуктів, яєць та риби (крім 19 серпня).
Цікаво від Relax: Вважалося, що у цей день у прекрасній половині людства всі невимолені гріхи прощаються. До церкви традиційно несуть воду, мед свіжого збору та макові головки. Частину врожаю жертвують на потреби храму, а інше освячують та вживають у їжу. Святять і маковійчик – букет із квітів та різнотрав’я, кожен елемент якого несе своє символічне значення.
Наші пращури вважали за потрібне пригостити рідних, близьких і незаможних медовими пряниками з маком, пісними пирігами, рулетами, булочками – мачниками. Трапезу ж вони починали зі спеціальної страви – млинців із маком та маковим молочком із медом. У наших краях до обіду подавали інші, особливі українські страви – пісний борщ з грибами та шуліки (ломанці) – пшеничні коржі, замішані лише на воді та залиті розведеним медом із маком.
Серед розваг виділялися хороводи та жартівливі заграші, під час яких виконувалася пісня «Ой, на горі мак». А ще люди робили хресний хід до водойм, де купали худобу і омивалися самі, щоб позбутися гріхів і стати здоровішими. До речі, після Першого Спасу не рекомендують купатися в річках та озерах, оскільки вода починає «цвісти», а саме літо хилиться до заходу сонця.
Другий Спас – Яблучний
Преображення Господа Бога і Спаса Ісуса Христа, або Яблучний Спас. Якщо цей день випадає на вівторок або четвер, це означає, що трапеза знову має складатися з варених страв без олії.
Факт від Relax: Спас, Спас на горі, Преображення, Горохів день, Середній Спас, Осеніни, Перші осеніни, Свято перших плодів – все це альтернативні назви Другого Спасу.
Вважається, що з настанням Спаса на горі ночі стають холоднішими, у цей день також прийнято закінчувати жнива. Яблучним свято назвали через те, що до цього богоугодного торжества райський плід розбрату заборонялося їсти, особливо тим, у кого загинули немовлята. А якщо людина все ж таки куштувала «гріховний» фрукт, треба було утримуватися від його вживання протягом сорока днів після Спаса.
На освячення до церкви несли й досі приносять хліб, квіти, мак, яблука, виноград, іноді ще й груші, а також інші дари нового врожаю, вирощені на власній земельній ділянці. Оскільки 19 серпня вважається днем поминання померлих родичів, необхідно провідати їх могилки і покласти ними свячене яблучко, почастувати потрібно також бідних, сиріт і близьких людей.
Цікаво від Relax: Все в церкві – від людини до рослини – має бути присвячене Богу, як власність Божа і на вживання її покликане благословення Боже. Бо Господня земля і що наповнює її, всесвіт і все, що в ній живе (Пс. 23, 1), – саме тому кожен Спас має ще той чи інший «продовольчий» додаток.
На святковому столі повинні бути різні пісні страви з яблук: печені яблучка з медом, пироги і штруделі, а з напоїв – кисіль зі свіжих груш або узвар. Головною розвагою наших предків у Яблучний Спас були багаті ярмарки та базари, де можна було і товару святкового купити, і пісень поспівати, і поводити хороводи.
Третій Спас – Хлібний (Горіховий)
Свято на честь перенесення до Константинополя з Едеси Нерукотворного образу Господа нашого Ісуса Христа або Хлібний Спас відзначають 29 серпня.
Цікаво від Relax: У народі Горіховий Спас називають ще й Малим Спасом, Холщовим Спасом, Спасом на полотні, Нерукотворним чином, Борознем, Брязжі, Калинником, Посівами, Досівками, Обжинками, Спожинками, Першою Пречистою, Пресвятою Богородицею.
Усі назви цієї урочистості можна логічно обґрунтувати: Спас на полотні та подібні – тому що цього дня влаштовувалися великі ярмарки, де продавали тканини та полотна; хлібний – у багатьох селищах до Успіння Богородиці приурочували останній Дожинковий сніп; горіховий – до святкування встигав лісовий горіх і його починали збирати…
Першого дня після Успенського посту прийнято вшановувати один одного пирогами, короваями та хлібом з борошна нового врожаю, салатами та іншими стравами з горіхами, медом та пряниками. Було також прийнято святити нові колодязі, очищати до осені цілющі джерела та пити святу водицю.
У деяких селах влаштовували обжинкове свято, під час якого на голову найкрасивішої жінки одягали вінок, сплетений з останніх колосків, після чого співали обрядові пісні та йшли до хазяйської садиби, де їх пригощали могоричем.
«Перший Спас – на воді стояти; другий Спас – яблука є; третій Спас — на зелених горах продавати полотно», – говорили наші предки. Relax.com.ua бажає Вам гарних свят з вірою в добро та справедливість!